Previous Awards

2013 AWARD RECIPIENTS

 The 2013 challenge was to re-imagine the use of Eastern White Pine in the modern classroom.
Congratulations fo this year’s winners.
First Place: The Lovells Island Marine Biology Research Center
Ben Greer, Northeastern University
This project proposes a new marine biology and research center that couples Boston’s vibrant academic community with the diverse ecological environment of Lovells Island in Boston’s outer harbor. Rather than bringing the “outside in” to stimulate the educational experience, this proposal seeks to bring the “inside” directly to the source by providing researchers and students with the invaluable benefits of on-site learning. With the capacity to house up to 30 people and containing two research labs, the 6,593 square foot facility is designed for groups of students and researchers to spend days at a time on scientific retreat.

View a PDF of Ben’s submission here.

Second Place: Finding the Trees in the Woods: Rediscovering the Forest

Christopher Telomen, University of Hawaii

The design of this outdoor learning center takes the experience of exploring the wilderness as its inspiration, and is ideally located in an Eastern White Pine conservation area.  Reminiscent of two fallen logs crossing each other and two towering trunks (canopy included) nearby, this design is not only inspired by the materiality of Eastern White Pine wood, but by its natural form as well. As the old saying goes, to walk in the shoes of another is to know their perspective; what better way to learn about our world’s ecosystems than at the scale of their inhabitants?

View a PDF of Christopher’s submission here.

Third Place: The Arnold Arboretum at Harvard University
Nicholas Guertin, Northeastern University

Comprising over 265 acres of land that span several neighborhoods, the Arnold Arboretum is one of the last, and largest pieces of Frederick Law Olmstead’s Emerald Necklace. The mission of the Arboretum is to increase knowledge of biology of woody plants, and dedicates a host of hands-on botanical and horticultural education sessions . Here, Eastern White Pine meets the natural environment in the form of a new visitor and education center: learning becomes informed and inspired by the environment.

View a PDF of  Nicholas’  submission here.

 


2012 AWARD RECIPIENTS

The 2012 challenge was to design a small (600 square foot) free-standing sustainable structure featuring Eastern White Pine. View images of the winning designs.


1st Place:
STUDIO SOLEIL
Maynard Hayden León
Harvard University Graduate School of Design

This design consists of a detached teaching studio and performance space for a piano teacher. Eastern White Pine is highlighted throughout the project. Built- in millwork, including the bookshelves that line the main space, as well as the acoustic baffle system that shapes the sound of the studio space are all made of Eastern White Pine. The exterior of the structure employs the traditional “Shou Sugi Ban” method of charring wooden siding, which carbonizes the face of the wood and is said to protect the wood against rain, rot, and insects for 80 years.


2nd Place:

HOME
Benjamin J. Greer
Northeastern University

This forward-thinking residence used the sustainable and aesthetic qualities of Eastern White Pine as a building block for its design. The building openly displays the adaptability and functionality of the wood species as a building material by expressing and accenting its many uses. “Home” pushes the envelope of typical uses of Eastern White Pine and tries to come up with new and innovative ways to use this remarkable material to create a modern sustainable house. Inspired by the northeast log cabin, this modern take on minimalism strives to provide a substantial sense of comfort and diversity in a small 600 square foot space. Designed for an individual or couple, “Home” is meant to be a low cost, self-sustaining modular prototype that has a small impact on its environment.


3rd Place:

REST AREA
Natalie Petricca
Carleton University

This pavilion is very simply a place where people hiking on a forest trail can sit, rest and take a break and enjoy the view. Finnish architectural traditions were deeply considered for this project. The use of 3” x 3” Eastern White Pine material mimic the powerful vertical members of the forest. These members are used in every aspect of the structure and seating, and are denser along the south and west faces as this is the direction from which the typical prevailing winds blow. The seating was specially designed to fit an average sized person and the incline of the back encourages one to gaze upwards. The shading provided by the horizontal elements creates a play of shadows on the seating and on the people sitting in them.