2012 – Third Place

REST AREA

Natalie Petricca

Carleton University

This pavilion is very simply a place where people hiking on a forest trail can sit, rest and take a break and enjoy the view. Finnish architectural traditions were deeply considered for this project. The use of 3” x 3” Eastern White Pine material mimic the powerful vertical members of the forest. These members are used in every aspect of the structure and seating, and are denser along the south and west faces as this is the direction from which the typical prevailing winds blow. The seating was specially designed to fit an average sized person and the incline of the back encourages one to gaze upwards. The shading provided by the horizontal elements creates a play of shadows on the seating and on the people sitting in them.